Členské země Evropské unie a zástupci europarlamentu se shodli na zpřísnění pravidel pro nabývání a držení střelných zbraní. Návrh, s jehož původní verzí přišla Evropská komise loni v listopadu po teroristických útocích v Paříži, předpokládá zákaz některých poloautomatických zbraní pro civilisty. Po nynější dohodě čeká návrh novely směrnice hlasování v plénu Evropského parlamentu a následně formální souhlas členských zemí. V Česku se proti připravovaným změnám letos zdvihla vlna odporu.

Podle české europoslankyně Dity Charanzové, která byla stínovou zpravodajkou za liberální frakci ALDE, se o novele bude v europarlamentu s největší pravděpodobností rozhodovat v březnu. Pokud návrh projde a potvrdí jej i členové Unie, budou mít státy patnáct měsíců na převzetí pravidel do vlastních zákonů. „V textu i po řadě úprav zůstala některá kontroverzní opatření, pro návrh v této podobě ruku nezvednu,“ poznamenala Charanzová. Připomněla také silný politický tlak, který zejména v poslední fázi jednání provázel. „Je neuvěřitelné, jak moc byl v rámci svého projednávání celý dokument zpolitizován,“ řekla.

Je to milník, míní Juncker

Dohoda podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka zajišťuje tvrdší kontrolu, která zabrání teroristům a kriminálním organizacím získávat zbraně.
„Stávající evropská pravidla o střelných zbraních platí od roku 1991 a po sérii teroristických útoků v Evropě je potřeba řešit jejich nedostatky ještě urgentněji,“ podotkl Kaliňák. Právě Slovensko, které nyní končí jako předsednická země Unie, jménem členských zemí vyjednávalo. Na počátku prosince se přitom zástupci europarlamentu s diplomaty neshodli, především však kvůli návrhům na další změny, s nimiž na poslední chvíli přišla Evropská komise. To se nakonec prosadit nepodařilo, což připustil předseda komise Jean-Claude Juncker. „Samozřejmě, že jsme chtěli jít dál, ale jsem přesvědčen, že i stávající dohoda je milníkem v kontrole zbraní v EU,“ řekl. Pod stůl tak nakonec spadl nápad na úplný zákaz „nejnebezpečnějších poloautomatických zbraní“, včetně všech z rodin AK-47 a AR-15 a zákaz soukromých sbírek útočných pušek. Komise také podle své tiskové zprávy lituje, že nebyl přijat její návrh omezit zásobníky také pro krátké poloautomatické zbraně jen na deset nábojů.
Zdroj: iDnes