Mám zbroják, jsem střelec

To si myslí spousta lidí a bohužel i spousta držitelů zbrojního průkazu. Faktem je, že to není tak úplně pravda. Vzpomínáte si na dobu, kdy jste absolvovali autoškolu a vyzvedli si řidičský průkaz? Máte pocit, že jste tehdy byli řidiči? Podle zákona ano, získali jste oprávnění řídit motorová vozidla dané skupiny a znali jste předpisy a to, jak se vozidlo ovládá, ale řidiči jste vlastně nebyli. První jízda pro vás asi nebyla to co nyní. Jen se ponořte hluboko do svých vzpomínek a bilancujte.

To samé je zbrojní průkaz. Pokud úspěšně složíte zkoušky a získáte zbrojní průkaz, neznamená to, že jste střelec. Znamená to, že znáte předpisy a víte jak se ovládají zbraně, které jste do té doby měli v ruce. Opravňuje vás to k žádosti o nákupní povolení pro nákup zbraně (zde je již odlišnost, protože auto může vlastnit i člověk, který řidičák nemá, zbraň ne). V tuto chvíli (až na vyjímky) “nejste vystřílení” tedy vlastně neumíte střílet, jen víte jak se střílí natolik, abyste složili zkoušku. Prostě to, že víte jak se hrají šachy neznamená, že umíte hrát.

Kurzy na zbrojní průkaz vás připraví pouze natolik, abyste dokázali absolvovat zkoušku a získali zbrojní průkaz, ale pokud to se svou obranou myslíte opravdu vážně, musíte cvičit. Existují kurzy, které vás naučí taktiku i střelbu i my takové pořádáme a jsou rozděleny do několika levelů. Nazývají se následné kurzy držitelů ZP a obvykle je pořádáme na naší střelnici ve Frýdku-Místku tedy Střelnice Hliník. Ale dost bylo reklamy. Vraťme se k tématu. Nemusíte nutně chodit na kurzy, můžete chodit na střelnici, můžete se ptát ostatních střelců, protože tato komunita je velmi otevřená a přátelská a 99% lidí vám je na střelnici ochotno poradit.

Ovšem abyste se naučili správné návyky a všechno kolem, musíte nutně vlastnit svou osobní zbraň. Jde totiž o zvyk, každá zbraň je jiná i když vypadají stejně. Každá je jinak zastřílená, vychozená, v různém stavu a každá střílí. Neznamená to ale, že se s každou půjčenou zbraní budete trefovat stejně. KDyž si zvyknete na tu svou, budete přesně vědet “kam to chodí”. Tím se dostáváme k výběru zbraně.

Jak vybrat pistoli

K tomuto tématu existuje spousta videí a postřehů a desítky názorů. Každému sedí něco jiného. To co vás napadne jako první je koupit si zbraň, se kterou jste dělali zkoušky nebo kurz, protože vám “sedí”. Tuhle chybu v žádném případě nedělejte! Na většině střelnic se dělá příprava s pistolemi CZ nebo Glock, jen málokde jsou odlišnosti. Na světe jsou ale desítky výrobců pistolí a každá mí něco specifického, pro jedny příjemného, pro druhé ne. Například Česká zbrojovka neměla donedávna model, který by byl dostatečně lehký a kompaktní tak, aby mi vyhovoval. 90% čerstvých držitelů ZP automaticky sáhne po pistolích CZ, obvykle Shadow 1 či 2 aniž by si osahali cokoliv jiného. Shadow je vynikající zbraň, je skvělá pro IPSC, na závody atp. ale pokud zrovna nejste dvoumetrové a stopadesátikylové hovado, nebudete ji nosit. Nebo možná ano, ale jen chvíli, protože se nikam nevejde, trhá pásek u kalhot svoji váhou a prostě ji lze jen těžko skrýt. Dopadne to ve většině případů tak, že zbraň skončí v trezoru a budete si ji brát jen na střelnici.  To ale nebylo cílem, když jste si dělali zbroják že? …a ano, chápu,  každý nový střelec chce VELKOU zbraň, ale zbraně jsou jako nářadí, každá má nějaký účel a je určená na něco.

Následně začnete řešit, jakou zbraň si pořídit na nošení, v lepším případě, v tom horším zbraň prostě budete mít v trezoru a až dojde na věc, budete se bít do hlavy. Dobře, řekněme že zbraň nosit chcete a chcete si tedy pořdit druhou na nošení. Pravděpodobně, jako fanoušci CZ sáhnete po P10c. Je to kompakt, je lehoučký, je to v podstatě Glock 19 s lepší spouští a výrazně horším úchopem (protože byl vyvinut pro použití v rukavicích, pro toto použití je naopak skvělý). Tyto zbraně se od sebe téměř neliší. Byly obě vyvinuty na základě požadavků ozbrojených sborů, takže konstrukce musí být logicky téměř totožná. P10c nemá nic víc než jiný kompakt, ale je polymerová, lehká, kompaktní, přesná, má vynikající spoušť, není na tom co pokazit když si ji pořídíte. Nicméně než si ji pořídíte, zamyslete se. Kompakt je totiž stále velká zbraň, stále ji jen tak nedáte do kapsy, nebo šortek. Navíc kompakt je prostě obranná pistole, není vhodná pro IPSC a není extra vhodná ani na nošení, je to kompromis a nutno podotknout, že nejrozšířenější kompromis, Má ze všeho něcoale v ničem nevyniká. Kompakty jsou ale výborné služební zbraně. Díky svým parametrům jsou výborné na nošení v opaskovém pouzdře, jsou dostatečně lehké a přesné.

Kompakt bude trezoru končit o něco méně. Pokud ale hledáte obrannou zbraň a zároveň něco, co nezavazí, poohlédněte se v kategorii subkompaktů. Typicky Ruger LCP II, Glock 42/43, Kevin. S&W Bodyguard 380 atd. a aktuálně už i Česká zbrojovka přišla se subkompaktem s označením P10s. Tyto zbraně jsou dostatečně účinné pro efektivní obranu, mají miniaturní rozměry, takže je v klidu strčité do kapsy a hlavně, budete je nosit, protože vám nevadí a tím zvýšíte svou operativnost v případě nutnosti obrany. Záměrně jsem vynechal diskuzi o rážích a zastavovacích schopnostech, protože je to úplně jedno, pokud zbraň nenosíte.

U žen jsou subkompakty jasnou volbou, vlezou se v pohodě do kabelky, jsou lehoučké, jednoduché na ovládání a ničemu nezavází. Pro obranu na vzdálenost do deseti metrů vynikající. Taky vám výrazně doporučuji, než se pro nějakou zbraň rozhodnete, abyste si jich několik osahali a optimálně i vyzkoušeli. Spousta střelnic má různé zbraně k zapůjčení, spousta střelců na střelnicích má různé zbraně a stačí se jen zeptat, vyjdou vám vstříc. Neposlouchejte marketingové řeči, neposlouchejte ani mě a moje názory na jednotlivé značky, prostě si je vyzkoušejte a sami se rozhodněte, co vám bude na co vyhovovat.

Samozřejmě s mým názorem nebude souhlasit spousta střelců, ale tak už to v naší komunitě chodí, tisíc lidí, tisíc názorů.

Pistole nebo revolver

To je oč tu běží. Ne dělám si legraci samozřejmě, obojí má své pro a proti. Nesporná výhoda revolveru je, že se dá pohodlně ovládat jednou rukou, kdežto pistole bez náboje v komoře ne (ano milí zkušení střelci, vím že to jde natáhnout o botu, nohu, předloktí, ale tohle není článek pro vás ale pro začínající střelce) a o nosení náboje v komoře se vedou letité diskuze. Nevýhodou , i malých, revolverů je jejich tloušťka. Díky válci jsou prostě vždycky tlustší než pistole. Pak je to zase na tom konkrétním člověku, co mu více sedne do ruky. Hotovo, šmytec. Není v tom žádná věda. A počet nábojů? Že je revolver omezený? Subkompakty taky. Věřte mi, že pokud ve vyhrocené situaci nezasáhnete cíl šesti výstřely, už ho nezasáhnete a je jedno jakou máte zbraň.

Musíte cvičit

To co je ale nejzásadnější je to, že musíte chodit střílet tak často jak to je možné a musíte si pořídit vlastní zbraň, klidně se mnou nemusíte souhlasit, pořiďte si cokoliv, hlavně to ale noste a naučte se s tím zacházet, protože není nic horšího, než nezkušený střelec, který má 20 let zbroják a vystřelil celkem 50 nábojů a myslí si, že umí střílet (protože má přece ten zbroják a nikdo ho nebude poučovat). Řídit jste se taky učili za chodu a čím víc jste najezdili, tím víc jste to uměli. Tady je to úplně stejné.

No a pokud jste se dočetli až sem, gratuluji a vězte, že nikde nedostanete lepší cenu na jakoukoliv zbraň než vám dá Perifokus. Stačí napsat 🙂